sâmbătă, 28 iulie 2012

Viitor de aur tara noastra are

Urmaresc, de mai bine de o luna, cu sporit interes, toate articolele despre actuala criza politica postate in marile cotidiane straine. Intre acestea, FAZ-Frankfurter Allgemeine Zeitung- ocupa un loc important. Puteti citi AICI traducerea in romana de pe Hotnews, a ultimului articol postat de acestia. Dupa ce l-am citit, mi-am dat seama ca daca doar jumatate din cele scrise acolo sunt adevarate, si am multe motive sa cred ca FAZ nu se ocupa de fumigene, lucru pe care presa romana pare sa il stapaneasca perfect, situatia Romaniei nu numai ca ingrijoreaza, ci sperie de-a dreptul. Cat de nasol iese Ponta din aceasta "treaba", cat de departe e Crin de spiritul liberal, unde se muta si ce face Basescu daca se valideaza referendumul, pe mine nu ma intereseaza. Chiar le pot trece la rubrica de cancan, langa problemele pe care le are Sanziana Buruiana cand i se rupe o unghie lunga si roz cand vrea sa se penseze.. Faptul ca noi, ca tara, primim o bila neagra drept in frunte, ca viitorul nostru pare mlastinos, ca vom fi lasati sa bajbaim la infinit in aceasta periferie a Europei, ca avertismentele primite sunt dure si in malaxorul referendumului, prea putini sunt dispusi sa le bage in seama, sunt lucruri care pe mine ma inspaimanta.

Nu ma vad/pozitionez ca fiind patimasa in politichie. Daca stai de vorba cu mine, eu nu incerc sa te fac sa nu ii mai simpatizezi pe cei de la USL, votul e al tau si iti apartine. Nu imi plac extremele, nici de o parte, nici de alta. Mi se pare ridicol sa ii lauzi pe cei de la PDL. Nu imi place nici pasta moale, parsiv impaciuitoare gen"adevarul e undeva la mijloc". Adevarul absolut nu exista in viata reala, precum nici mijlocul absolut nu exista. Nu ma duc la vot. Nu imi place apelul strident si proletar al colonelului Mircea Dogaru, nu pot sa raspund la chemarile de acest gen. Nu imi place Ponta, nu imi place Crin Antonescu. Nu imi place Basescu. Dar alte optiuni nu am. Si atunci am socotit ca mai bine ramane Basescu. Poate nu voi mai merge niciodata la vot. Nu cred ca cei care se duc la vot sunt "prosti" sau neaparat indobitociti de Antene, sunt si oameni care chiar spera luminos ca lumea va fi mai buna- mai curata- mai frumoasa daca pleaca diktatorul Basescu. Nu cred ca problema e la Ponta sau la Antonescu sau la Basescu. Problema e la noi. Ei sunt asa cum sunt pentru ca ii lasam noi sa fie. Ii scuzam pe toti, dar nimeni nu ne scuza pe noi. La final, noi suntem cei care platim.

Desi in sinea mea sper ca referendumul nu va fi validat si ca Basescu se va intoarce la Cotroceni-motiv pentru care nu merg la vot, recunosc faptul ca si varianta cu Ponta si Crin mi se pare oarecum atragatoare. Nu pentru ca ar fi bine din punctul meu de vedere(avertismentele internationale sunt cel mai bun barometru), ci pentru ca sunt atat de multi care isi doresc aceasta schimbare, incat poate ca ar trebui sa primeasca si acest cadou, ca sa vada si sa se convinga persoanal, dureros si ireversibil, cat de otravit e marul poleit cu aur. Am multi prieteni care prefera varianta aceasta, la genul acesta de electorat ma refer, nu la cei inregimentati politic sau cu interese in vreo tabara sau alta. La cei care cred in mod naiv ca Basescu este raul absolut, care spun ca vor sa scape de dictatura lui si de numirile politice necinstite ale PDL-ului. Faptul ca PDL va fi inlocuit cu USL le garanteaza o viata mai buna? Om trai si om vedea.

Cer sa se consemneze: vremurile cu adevarat grele abia acum incep, indiferent de rezultatul referendumului/parlamentarelor/alegerii unui nou presedinte.

Un comentariu:

Nico spunea...

Adela, pisicuta ta portocalie e singura raza de soare pe ziua de azi..