marți, 10 iulie 2012

Romani versus Romani

Am cunoscut multi romani plecati la munca in strainatate. Le-am ascultat povestile si am plecat urechea si sufletul la suferintele si umilintele indurate de ei pe meleaguri straine. In mare parte, au plecat din tara ca sa asigure un viitor mai lin si mai frumos copiilor si o batranete linistita parintilor sau bunicilor. Sunt o generatie sacrificata. Au plecat alungati de saracie. Nu am auzit unul care sa imi fi spus ca nu trimite bani in tara. Bani, pachete... unii chiar reconstruiesc casa batraneasca. Sunt romani in tari straine. De ce nu ar avea dreptul sa voteze? De ce sa radem de ei si sa ii umilim a mia oara? Pentru ca sunt principala noastra infuzie de capital?
In schimb, ce bine ca pot vota cu spor manelistii, evazionistii, penalii, cocalarii, hotii de buzunare, maradonistii, pazitorii de parcari  din Centrul Vechi, cersetorii-informatori si alte specimene care nu numai ca nu au platit taxe vreodata in viata lor, dar ne mai cer si noua taxe de protectie.

10 comentarii:

Nico spunea...

Sa stii ca te contrazic un pic, cu privire la motivele pentru care romanii pleaca din tara. E adevarat ca unii pleaca impinsi de saracie, dar multi altii inclusiv cei din paturile mai sarace cred ca pleaca din cauza lipsei perspectivei si a sperantei ca lucrurilor se vor normaliza, in their lifetime. Il auzeam si pe domnul Basescu facand declaratii ca romanii pleaca din tara, din cauza banilor. It's not all about the money....:)
Dar e adevarat ca multi raman cu gandul la Romania si inca trimit bani in tara. Sotul meu de pilda citea zilnic stirile din Ro, pe hotnews sau RL, cu toate ca Japonia a reprezentat o sansa nesperata pentru noi, din toate punctele de vedere.
Toti cunoscutii din Ro, cu exceptia parintilor care erau in culmea fericirii ca isi vor vedea nepotul mai des, ne-au privit foarte suspect cand le-am spus ca ne gandim sa ne intoarcem..."Sigur e ceva in neregula cu voi, muriti de foame sau va dau aia afara din Japonia"...Probabil stiau ei ceva, ce noua ne scapa de acolo :))Mirarea a fost destul de la mare si la birou, noi anuntand ca am decis sa ne intoarcem in Ro cu 2 zile inainte de cutremur. Motivul principal a fost baietelul nostru. Dupa cutremur si radiatii, au plecat oricum foarte multi straini din Japonia... Acum incep sa am certitudinea ca am facut o mare greseala sa ne intoarcem, in special pentru fiul meu, iar ultimele evenimente au pus capac...

adela sirghie spunea...

Da, sa stii ca si eu m-am gandit la tine, ca ai scris ca te-ai intors. Dar cred ca stii ce sistem educational avem aici si ce sitem sanitar.
Cand am scris articolul, eu m-am gandit si m-am referit la romanii pe care i-am intalnit eu, la ce mi-au spus ei. Recunosc faptul ca am reusit sa cunosc multi romani, dar relativ putine paturi sociale.

Nico spunea...

Adela, ai dreptate. Se pare ca uitam cam repede lucrurile mai putin placute. :)) Sistemul educational pe vremea noastra era inca OK. Am facut si noi cunostinta cu noul sistem anul trecut. :P
Oricum imi puneam sperante in domnul Funeriu si reforma dumnealui, mai ales ca fusese sustinuta in mare parte si de domnul Vlaston.
Din pacate am facut cunostinta, la sfarsitul anului trecut, si cu sistemul sanitar si spitalul Grigore Alexandrescu si spagile din spital.
Baietelul meu ma intreba de fata cu medicul care l-a operat "Mami, de ce ii dai cadou domnului doctor? Ca in Japonia nu dadeam niciodata cadou medicului".. Se pare ca si un baietel de 6 ani observa lucruri care au intrat in normalul nostru de zi cu zi..
Referitor la paturi sociale care pleaca din cauza saraciei, am chiar in familie niste verisoare care au plecat in Spania, acum cativa ani. (tatal lor si unchiul meu a murit intr-un accident cand ele erau inca la scoala). Daca motivul, in cazul lor, a fost in primul rand saracia, motivul pentru care ele nu iau nici un moment in considerare intoarcerea in Romania, nu mai are legatura cu banii.
Apropos de incredere in opiniile cuiva, ai fost prima dintre cei pe care ii "cunosc" personal sau de pe bloguri, care avea niste semne de intrebare cu privire la Nicusor Dan, (eu fiind o sustinatoare- prin vot :P ) si m-ai determinat sa mi le ridic si eu.
Ii povesteam si sotului meu de tine, de bloguri, pisici, si comentariile legate de Nicusor Dan si ma privea cu o fata zambareata de jur imprejur..:))
La putin timp dupa alegeri, Eu " Vezi, vezi...avea dreptate Adela...El "Cine? Care Adela?":) Asa ca i-am trimis link-ul blogului tau sa se mai dumireasca :))
Hai ca mai am un pic si iti scriu romane in curand :)))

Nico spunea...

Oricum cu privire la romanii plecati in Europa, ai perfecta dreptate. Am avut niste burse in Spania si Germania, inainte de 2000, si inca de atunci eram priviti circumspect (vorba celor de la Fara Zahar) ..:P:P:P))) E de vina si dublu standard al occidentalilor, de care din fericire nu am avut parte in Japonia, dar si situatia economica din Romania si comportamentul politicienilor nostri. In momentul in care nivelul de trai va creste semnificativ in Romania, vom fi priviti diferit si in Europa, cu toti tiganii care pana atunci o sa fie fara numar, fara numar. Pana atunci, pupicuri pisicilor tale si tie.

adela sirghie spunea...

@Nico: nu prea am acordat eu mare atentie acestui blog, chiar ma simt tare onorata ca l-ai urmarit. Serios. Pentru mine e un fel de jurnal in care mai scriu din frustrari.
Eu oricum am crezut de la bun inceput ca Nicusor Dan e prezentabil, dar nu avea cum sa apara din spuma marii. Daca apari din spuma marii te numesti, in cel mai bun caz, Afrodita si faci parte din legende care nu pot fi probate. Politica e pentru cei care au stomac tare. Iar Nicusor Dan a avut vizibilitate. De exemplu Aneta Bogdan(Brandient) a pus umarul la ascensiunea lui. Daca nu era asa, nici macar nu am fi auzit de el.

Nico spunea...

Adela,
hai ca fierb aici ca un ceainic, citind ultimele stiri... Aseara mi-am ars la 2 noaptea dulceata de zmeura, tot dezbatand cu al meu consort pe balcon, spre disperarea pensionarilor din bloc (sic)evenimentele de peste zi si cearta cu mama, take a wild guess de ce..M-ai facut sa rad cu Afrodita ta..
Da, numai naivi ca mine ( a se citi fraieri) mai cred in Afrodite si se duc la revolutii de salon..:P:))).. Iti urmaresc ambele bloguri de vreun an si jumatate..Acum am inceput sa mai postez si comentarii pentru ca sunt intr-o perioada foarte efervescenta :P- de vreo luna incoace.Chiar imi place foarte mult cum scrii si am incredere in recomandarile tale. Sunt convinsa ca ambele bloguri au mult mai multi cititori decat crezi. O seara buna. Si pupici pisicilor.

adela sirghie spunea...

Da, si eu le urmaresc cu mare atentie. Dar mamele au trait alta viata, au alte frustrari. Sa ne bucuram, asadar, ca suntem pe aceasi lungime de unda cu sotii nostri:)

Nico spunea...

Da, macar atat..:)))
Frustrarea pe care o am in legatura cu mama, nu e legata de faptul ca a votat vreodata PSD, USL, nu inca - cred ca urmeaza probabil) ci ca se lasa manipulata in asemenea hal incat sa vada in Basescu inamicul numarul 1. Degeaba ii spun eu acum de justitie, educatie, mizilicuri din astea principiale, in ce tara vrei sa iti traiasca nepotul, ideea e ca Basescu a invrajbit poporul si e mai bine sa plece. Si uite asa ajung basista, eu votand, pe de alta parte, tot timpul contra si nu pentru. Ajungem inevitabil la discutii telefonice gen drama queen care nu sfarsesc prea bine. In fine..

adela sirghie spunea...

Stiu sindromul si stiu exact ce se intampla:)Din experienta, evident.
Din pacate, mamele se uita prea mult la Antene. Sugereaza-i si B1, ca sa aiba un echilibru si o a doua opinie.

Nico spunea...

Done it. Fara rezultat. Adica nu se uita. Acum se uita la Digi24 cica. (Same thing almost) Drept urmare ii dau copy paste-uri din presa internationala traduse si cu link-ul original pe mes la birou. Nu ca ar sti ea germana sau engleza dar orisicat. Poate mai are colege mai tinere sa i le traduca inca o data..:P:)) Asta apropos de nesimtirea antenelor lui Voiculescu si a irealitatilor care au preluat titlul unui articol din presa germana referitor la guvernul Boc si au spus exact contrariul a ceea ce se scria in articol.. Foarte draguta poza si sensibil comentariul "Aceasta sunt eu". Vise placute Adela