vineri, 6 iulie 2012

De ce sunt afectata?

Iata mai jos cateva chestii pe care le vad in acest moment si pentru care eu nu sunt de acord cu suspendarea presedintelui(desi cred ca acest lucru se va inampla):

1-cursul leului o va lua razna, iar preturile vor creste. Alarmanta situatie si pentru cei care au credite in euro. Cursul va fi afectat pe termen lung, vor fi diferente consistente de la o zi la alta.

2-la finalul lunii va trebui organizat un referendum. Acest referendum ne va costa, conform calculelor primului referendum(tot cu Basescu), 18 milioane de euro. Bani pe care Guvernul ni-i ia noua, din taxe. 18 milioane de euro, da? Ca sa fie reconfirmat Basescu sau sa fie inscaunat Crin Antonescu. Mi se pare revoltator.

3-a treia parte neagra in toata aceasta poveste cu suspendarea este legata de UE. Nu mai avem sanse sa intram curand in Schengen. Eu speram sa intram tot mai mult in miezul Europei, insa vom ramane tot la margine. Raportul pe justitie nu are cum sa ne fie favorabil, deoarece multe state si-au aratat ingrijoararea si s-au declarat  impotriva manevrelor efectuate de PSD impotriva statului de drept. Stiu ca multi romani nu vor suferi din punct de vedere Schengen, dar in momentul in care Bulgaria va obtine ok-ul, vom izbucni intr-o frustrare de zile mari, pentru ca noi intotdeauna ne-am crezut deasupra lor. Aceea va fi tragedia. Noi nu ne comparam cu Polonia sau cu Austria, noi ne comparam cu Bulgaria, eterna noastra colega de banca.
Tot aici vor intra o serie de delimitari dureroase venite dinspre UE, care ne va taxa la sange: retragerea de fonduri europene, retragerea invitatiei de a sta la masa Consiliului, poate ni se va restrange dreptul de munca pe anumite piete, poate instaurarea vizelor. Nu cred ca vom iesi de UE, dar vom sta in coltul acesta de Europa cu toate drepturile ciuntite drastic. Nimeni nu ne va salva, ca pe greci, de la un colaps, deoarece noi avem leu si este mult mai simplu sa devalorizezi moneda nationala. Nimeni nu va fi ingaduitor cu noi, Uniunea are prea multe probleme cu ea insasi, iar noi vom fi dati la o parte. Firesc, sprijinul va veni  dinspre Rusia. Investitiile vor fi tot mai putine, inflatia va creste. Ratingul de tara va scadea. Toate acestea adunate vor duce la un dezastru economic. Criza Romaniei, cea mai dureroasa parte a ei va incepe cand Basescu va pierde la referendum.
Personal, cred ca varianta propusa de el, demisie+revizuirea Constitutiei, ne-ar fi salvat de multe probleme.

Aceste sunt lucrurile pe care le constientizez eu, in acest moment. Pesemne ca in timp ma voi putea gandi si la alte aspecte.
Nu cred ca in acest moment miscarea Restart Romania va avea efectele pentru care a fost creata. Dar as fi fericita sa ma insel.
Insa problème mari cu UE vom avea si in cazul in care presedinte va ramane Traian Basescu, cat si in cazul in care il vom avea interimar pe Crin Antonescu. Deficientele sistemul democratic al Romaniei sunt cele care vor fi dicutate cu gravitate, nu persoana unui Traian sau a unui Crin.

5 comentarii:

Nico spunea...

Adela sunt perfect de acord cu tine. Din pacate masa critica nu s-a format in Romania, cei care puteau sa o formeze au emigrat si cei ramasi sunt in mare parte spalati pe creier de irealitati, antene si alte televiziuni. Mai sunt o mica parte dezamagiti de fosta putere in egala masura, si care nu isi dau seama ca ce s-a intamplat in ultima luna e infinit mai periculos pentru noi toti, pentru statul de drept dar si pentru economie. Eu m-am intors in tara anul trecut dupa 7 ani petrecuti in Asia, big mistake, considerand ca ar fi mai bine pentru copil sa faca scoala in Romania si cu speranta ca lucrurile incep sa se normalizeze. Dar democratia din Romania e ca un bonsai, cand ii mai creste o ramurica vine cineva repede si o taie. Vorba reclamei...N-ai cu cine..

adela sirghie spunea...

@NIco: imi dau seama ca revenind aici, ai nimerit intr-un timp ciudat,caci acum ne aflam intr-o bucla a timpului. De multa vreme Romania nu a mai fost atat de intoarsa pe dos, iar oamenii asa rosi de frustrari. In loc sa ii uram pe politicieni, ne uram intre noi, pe motiv ca sperantele de mai bine ale unuia sau altuia merg mai catre dreapta sau mai catre stanga.

Nico spunea...

E adevarat. Eu ma cert foarte foarte rar cu mama, dar dupa intoarcere ne-am trezit brusc cu pareri opuse cu privire la unele lucruri. Pe mine ma mira ca se cauta un vinovat absolut pentru toate si lumea nu se uita la parlament si la politicieni (de la stanga la dreapta -nu ca astea ar exista in Romania). E perfect adevarat ce spuneai in ultimul articol, despre radicalizarea societatii romanesti, dar care a fost intretinuta din plin de aceeasi securisti si pupincuristi de la antene si irealitati. Iar declaratiile politicienilor de la putere din ultimul timp (apropos de reactia unor oficiali UE) sfideaza orice bun simt. Faptul ca sunt atatia romani care sunt dispusi sa treaca peste asta sau mai rau, sa ii creada, ma intristeaza (a se citi ma scoate din minti). Fiul meu ma intreba anul trecut, la 5 ani jumate, de ce ne-am intors in Romania, ca pe el de ce nu l-a intrebat nimeni daca e de acord, ca el e japonez ...:)) asta in conditiile in care amandoi suntem romani..probabil ca asta i se spunea la gradinita... cam asa ma simt si eu acum..

p.s.:Pupicuri pisicilor tale..Cati ani au? Ale mele au aproape 12..

adela sirghie spunea...

@Nico: patru ani au amblele, le iubesc ca pe ochii din cap:)
Si le hranesc pe toate pe care le prind, pe strada sau in oras...mi-e mila de ele, nu prea au o viata buna in Romania.
In rest: suntem needucati, probabil ca 70% nici nu ar fi trebuit sa luam bacul.

Nico spunea...

:)))) da, asa e...si eu am un ele langa bloc pe care le hranesc si pe ale mele le iubesc la fel de mult..dupa 7 ani, m-au recunoscut imediat... asta pentru rautaciosii care comenteaza despre pisici ca ar fi mai putin atasate de stapani.. le-am lasat in grija parintilor..
am citit ieri despre ideea geniala a unui europarlamentar PSD privitor la dreptul de vot al romanilor din diaspora... Ce sa spun ...Mi se pare descalificant. Lucram intr-o firma in Japonia unde erau persoane din 27 de tari diferite..Multe dintre ele votau prin corespondenta, desi respectivii erau casatoriti cu japoneze, spre deosebire de mine..Si nu le lua nimeni dreptul de vot.. Bine ca nu le iau romanilor si pasaportul... Dar si la alegerile din 2009, cand eram in Japonia, domnul Antonescu se sculase din pat cu aceeasi idee geniala.