joi, 21 martie 2013

Unguri si romani, prinsi in aceeasi tara


In Ardeal am crescut si inconjurata de unguri. Nu era nimic deosebit in asta, pur si simplu asa era viata. Cativa dintre vecinii si prietenii tai erau unguri.
Cea mai buna prietena a mamei mele-unguroaica era, Roji neni. Ma iubea ca o matusa si avea doi baieti mai mari decat mine: Gabi si Laci. Eu ii priveam pe toti trei cu admiratie, pentru ca ii socoteam deosebiti si vorbeau curent/perfect doua limbi. Roji neni ne facea mereu cadouri frumoase, pe care le primea de la rudele ei din Ungaria. Prima oara ulei de masline presat la rece de la Roji neni am avut. Mama l-a tinut in camara o jumatate de an, ca nu stia ce e aia ulei de masline. Zicea ca a-nnebunit Roji si se plangea ca i-a dat ulei dintr-ala rau, ranced. Cand a aflat, unguroaica i-a spus cum se foloseste si ca e mai scump si mai bun. Si mama o invata diverse lucruri pe care Roji neni nu le stia. Plicuri cu budinca roz sau galben pai, ciorapi, ciocolata...multe surprize frumoase aveam de la ei.

In secret, eu eram topita dupa Laci, baiatul ei cel mic. Ma lasa sa ii cotrobai prin camera fara sa se supere si aveam acces la toate revistele lui, unele chiar deochiate.
Dupa Revolutie, s-au mutat toti in Ungaria. I-am si vizitat de cateva ori.
Nu am auzit niciodata de vreun conflict adevarat intre familiile de romani si cele de maghiari.
De aceea cred ca lucrurile pot fi normale intre noi si ei. Prinsi in aceeasi tara.
 Prin urmare, cred cu tarie ca cineva are grija sa ne invrajbeasca periodic.

sâmbătă, 16 martie 2013

Pedofilia si biserica

Pedofilia este o boala ce trebuie tratata, nu o infractiune, sustine un cardinal-iata AICI
Da,  se intampla acum, nu in epoca de piatra.
Am dat Like articolului, nu pentru ca as fi de acord cu cardinalul(dimpotriva!), ci pentru ca as vrea ca astfel de articole sa fie mediatizate mai des, pentru ca astfel de lucruri sa fie sanctionate de opinia publica.
Orice ar spune biserica, eu cred ca pedofilia este o infractiune, nu o boala. Orice preot care a cazut in pacatul pedofiliei trebuie tratat ca infractor, nu ca "bolnavior"

Voi, cei care aveti copii, ce parere aveti?

Fanatism in numele lui Dumnezeu-de la Moise Guran

Pe Moise Guran il urmaresc de multa vreme, deoarece are un cap limpede si explica pe intelesul meu intortocheate chestiuni financiare.
Astazi am avut marea surpriza sa citesc acest articol, fanatism in numele lui Dumnezeu, pe blogul lui-AICI

duminică, 10 martie 2013

cum va fi 2014

Catre ce ne indreptam- AICI
Multi vor spune ca exagerez, si imi doresc sa aiba dreptate.
Eu insa inspre acta cred ca ne ducem incet incet.
2013 va fi un an de cotitura, 2014 va arata cu totul si cu totul altfel.
Sa va faceti bine temele...

luni, 4 martie 2013

schengen-ul

Evident, astazi avem sute de declaratii sforaitoare. Dincolo de acestea(oricum ma intereseaza prea putin), se contureaza viitorul tarisoarei noastre.
Adica fara Schengen. Pin urmare, fara MCV- scopul va deveni indepartarea de UE( dar oare socialistii din UE vad aceste lucruri?) Fara euro in 2014 sau 2015. La cheremul unei inflatii galopante.
Dar pana cand romanii nu vor fi din nou nevoiti sa stea la coada la vize, batista va sta bine mersi pe tambal.
Cati stiu ce inseamna Schengen? Prea putini. Restul isi imagineaza ca e o fitza, dar nu o simt ca pe o pierdere, pentru ca nu au avut niciodata. Pe principiul ca nu ai cum sa pierzi 10 lei din buzunar daca nu ai avut niciodata 10 lei in buzunar.
Dar daca vei sta din nou la coada la vize, vei simti ce ai pierdut.