vineri, 25 octombrie 2013

OANA PELLEA, eu te iubesc...

Nu stiu daca sunteti la curent cu textele din Catavencii. Nici eu nu eram pana azi dimineata, cand am citit textul de mai jos, pe care l-am preluat via Lia Bugnar. Il dau integral mai jos, m-am gandit ca poate dispare de pe site in cazul in care spiritele se incing si mai tare. Junele care scrie textul face parte din generatia noua si se vede treaba ca ii place sa muste. Presupun ca Oana Pellea (pe care o cunosc, i-am luat interviu la un moment dat si am plecat de la ea de-acasa fericita de intalnire si plina de admiratie, cu sufletul plin de energie) si-a atras antipatii majore in ultima vreme pentru ca a indraznit sa se opuna fatis asa numitei Legi a lui Ionut si pledand pentru metode calme de rezolvare a problemei.

Oana Pellea și valorile


24 octombrie 2013Radu Alexandru-2 comentarii
Oana Pellea și valorile
Am auzit foarte recent de Oana Pellea. Știu, mulți or să spună că sînt incult. Că nu o ard retrograd cu arta, să mă duc la teatru. După care să ascult patefonul la lumina lumînării, pentru că adevărata valoare stă, aparent, în a face lucrurile ca pe vremuri. Poate sînt un filistin, dar teatrul mi se pare inutil. Dacă ai o poveste bună, filmeaz-o frumos și lasă-mă să o văd de la mine din sufragerie. Cu exterioare și personaje de fundal. Nu mi se pare că, dacă sînt în aceeași cameră cu actorul, cumva sînt mai aproape de mesaj. Și nici nu vreau să îmi fac programare la o anume oră ca să văd ceva și să sper că n-a răgușit actorul principal sau – dacă e Beligan – că n-a răposat între timp. Îmi plac filmele și antibioticele și toată tehnologia asta de la secolul XIX încoace. Hai să o folosim în artă.
Astea fiind zise, să știți că nici de Amza Pellea nu sînt impresionat. Mare actor, în epoca aia de troglodiți prostiți de foame și închiși în griul comunist. Păi, atunci, dacă învîrteai o farfurie pe nas, erai artist național. Nu exista concurență sau termen de comparație. Făcea Nicolaescu un film de vitejie și era cel mai tare film pe care l-a văzut toată lumea. Pentru că era singurul film pe care l-a văzut toată lumea. Sigur, oamenii care au prins vremurile alea au nostalgii cu filmele vremii. Dar și un țăran are nostalgii cu stîlpul din dealul satului, unde s-a îmbătat prima oară. Avea și bec. Dar asta nu-l face, obiectiv, altceva decît un stîlp. N-ai cum să te uiți la Turnul Eiffel și să zici: „Da, aveam și noi unul în sat, dar era mai subțire și cu bec în vîrf. Îi spuneam stîlp”. Cam asta e cinematografia românească comunistă. O mizerie fără valoare care va muri odată cu amintirile și nostalgia ultimului boșorog. Distracție mică, de închisoare. Mai bună decît nimic și atît.
Dar să ne întoarcem la Oana Pellea și la părerea mea de incult. Fața ei e pe toate gardurile. O caut pe Wikipedia, trei roluri pîrlite. Mă uit pe Facebook, vorbește numai de taică-su. Încă mai e cărată de trena lui de valoare a neamului, deși omul a murit de 30 de ani. În fiecare an mor mii de oameni care s-au distrat la un film cu Amza Pellea și nu se naște nici unul. Și cu toate astea, tipa ține să ne amintească, în caz că uităm de unde-i vine valoarea, că e fiica lui tac-su. Să nu credem că a apărut ea la televizor așa, de nicăieri. Cu fața aia de veveriță cu progeria. Să clefăie proteza în povești de tinerețe. Să auzim noi cum i se scurge saliva prin spatele plăcii în cuvinte. Să ne vîndă minute la telefonul mobil de parcă ar fi o lecție de viață. Adevărata valoare stă în lucrurile simple. Spre exemplu, valoarea ei stă în simplul fapt că Amza Pellea a făcut sex cu mă-sa.
Preluat integral din Catavencii, ca nu cumva sa dispara de pe site o asa opera scrisa de domnul Radu Alexandru.