sâmbătă, 24 noiembrie 2012

iar demagogie

Fondurile de la UE sunt combustibilul nostru pentru urmatorii ani. Altii nu avem. Inteleg acest lucru. Toti vor ca aceste fonduri sa creasca. Sa creasca, nu zic nu. Dar cresterea lor trebuie vazuta ca ceva secundar.
Absortia lor, aplicarea unor mecanisme eficiente pentru ca aceste fonduri, prin programe, sa ajunga la oameni, acesta este principala problema.
2 miliarde din 20 de miliarde puse la dispozitie este foarte putin. 10% este insignifiant la cata foame, la cate probleme, la cata saracie exista in Romania.
Dar aici intervine Guvernului: ce face el pentru a creste aceasta absortie? Nimic. Tipa ca vrea mai multi bani, dar nu are mecanismul prin care sa ii si bage in traista.
Aiuritor. Ar rebui ca UE sa nu ne dea niciun ban pana cand Guvernul nu prezinta mecanismul prin care poate sa ii absoarba.

luni, 19 noiembrie 2012

IN AFARA

Cu adevarat, frustrarea mea cea mai mare aceasta este: ca incet, dar sigur, alunecam in afara Europei. Prin revenirea lui TB la Cotroceni(sa fie clar: o revenire mai mult simbolica, datorata presiunilor internationale) ni s-a mai acordat o perioada de gratie, dar mai mult pentru a ne obisnui cu ideea. Sau pentru a avea mai mult timp sa impachetam.
Ca la Piticot, in decembrie 2012 vom ajunge din nou in  ca in decembrie1989, dar fara nici o urma de simpatie din capitalul enorm pe care il aveam atunci.
Da. convingerea mea aceasta este: ca Romania poate fi salvata doar daca participa activ, cu bune si cu rele, la un destin european comun.