marți, 31 iulie 2012

E timpul ca Guvernul sa mai si guverneze

Eu la vot nu m-am dus, exact cum am anuntat pe blog. Nimeni nu a castigat, toti au pierdut. Timp, bani,   nervi. Cel mai mult am pierdut noi, cetatenii de rand, care ne-am mai "stricat", pe ici pe colo, cu parintii, cu verisorii, cu prietenii, cu gruparile de pe Facebook, noi, cetatenii, care vom primi nota de plata la o masa la care nu am stat: peste 22 de milioane de euro, pretul referendumului. Bani aruncati pe fereastra, pentru ca USL sa vada daca pot sa scoata la vot 80% din populatia Romaniei. Nu au putut. Nu au scos nici pentru cvorumul necesar, 50%+1.
Asadar, sa inghita broasca raioasa, sa invalideze, iar Guvernul sa isi faca treaba lui de guvern. Sa guverneze, ca de ani si ani plang si se bat cu pumnii in piept ca acesta este visul lor si rolul lor, sa scoata tara la liman.
Cand se va ocupa Guvernul de guvernare, cand?



sâmbătă, 28 iulie 2012

Viitor de aur tara noastra are

Urmaresc, de mai bine de o luna, cu sporit interes, toate articolele despre actuala criza politica postate in marile cotidiane straine. Intre acestea, FAZ-Frankfurter Allgemeine Zeitung- ocupa un loc important. Puteti citi AICI traducerea in romana de pe Hotnews, a ultimului articol postat de acestia. Dupa ce l-am citit, mi-am dat seama ca daca doar jumatate din cele scrise acolo sunt adevarate, si am multe motive sa cred ca FAZ nu se ocupa de fumigene, lucru pe care presa romana pare sa il stapaneasca perfect, situatia Romaniei nu numai ca ingrijoreaza, ci sperie de-a dreptul. Cat de nasol iese Ponta din aceasta "treaba", cat de departe e Crin de spiritul liberal, unde se muta si ce face Basescu daca se valideaza referendumul, pe mine nu ma intereseaza. Chiar le pot trece la rubrica de cancan, langa problemele pe care le are Sanziana Buruiana cand i se rupe o unghie lunga si roz cand vrea sa se penseze.. Faptul ca noi, ca tara, primim o bila neagra drept in frunte, ca viitorul nostru pare mlastinos, ca vom fi lasati sa bajbaim la infinit in aceasta periferie a Europei, ca avertismentele primite sunt dure si in malaxorul referendumului, prea putini sunt dispusi sa le bage in seama, sunt lucruri care pe mine ma inspaimanta.

Nu ma vad/pozitionez ca fiind patimasa in politichie. Daca stai de vorba cu mine, eu nu incerc sa te fac sa nu ii mai simpatizezi pe cei de la USL, votul e al tau si iti apartine. Nu imi plac extremele, nici de o parte, nici de alta. Mi se pare ridicol sa ii lauzi pe cei de la PDL. Nu imi place nici pasta moale, parsiv impaciuitoare gen"adevarul e undeva la mijloc". Adevarul absolut nu exista in viata reala, precum nici mijlocul absolut nu exista. Nu ma duc la vot. Nu imi place apelul strident si proletar al colonelului Mircea Dogaru, nu pot sa raspund la chemarile de acest gen. Nu imi place Ponta, nu imi place Crin Antonescu. Nu imi place Basescu. Dar alte optiuni nu am. Si atunci am socotit ca mai bine ramane Basescu. Poate nu voi mai merge niciodata la vot. Nu cred ca cei care se duc la vot sunt "prosti" sau neaparat indobitociti de Antene, sunt si oameni care chiar spera luminos ca lumea va fi mai buna- mai curata- mai frumoasa daca pleaca diktatorul Basescu. Nu cred ca problema e la Ponta sau la Antonescu sau la Basescu. Problema e la noi. Ei sunt asa cum sunt pentru ca ii lasam noi sa fie. Ii scuzam pe toti, dar nimeni nu ne scuza pe noi. La final, noi suntem cei care platim.

Desi in sinea mea sper ca referendumul nu va fi validat si ca Basescu se va intoarce la Cotroceni-motiv pentru care nu merg la vot, recunosc faptul ca si varianta cu Ponta si Crin mi se pare oarecum atragatoare. Nu pentru ca ar fi bine din punctul meu de vedere(avertismentele internationale sunt cel mai bun barometru), ci pentru ca sunt atat de multi care isi doresc aceasta schimbare, incat poate ca ar trebui sa primeasca si acest cadou, ca sa vada si sa se convinga persoanal, dureros si ireversibil, cat de otravit e marul poleit cu aur. Am multi prieteni care prefera varianta aceasta, la genul acesta de electorat ma refer, nu la cei inregimentati politic sau cu interese in vreo tabara sau alta. La cei care cred in mod naiv ca Basescu este raul absolut, care spun ca vor sa scape de dictatura lui si de numirile politice necinstite ale PDL-ului. Faptul ca PDL va fi inlocuit cu USL le garanteaza o viata mai buna? Om trai si om vedea.

Cer sa se consemneze: vremurile cu adevarat grele abia acum incep, indiferent de rezultatul referendumului/parlamentarelor/alegerii unui nou presedinte.

marți, 24 iulie 2012

DECI...

daca USL spune ca cei care vor debarcarea lui Basescu si voteaza DA sunt 75 sau 80%, (dintre cetatenii tarii) de ce sar acum in sus ca PDL boicoteaza referendumul? Ar trebui ca 50%+1 sa fie floare la ureche pentru ei. Sa nu ii afecteze cu nimic, mai ales ca intre 7 si 23 au timp destul pentru mers la vot. Chiar ar trebui sa le rada in nas... basistilor.
Ok, suntem in miezul verii si multa lume este in vacanta, fara mare chef de mers la vot, insa cei de la USL au ales aceasta perioada ciudata in care sa efectueze debarcarea lui Basescu. Puteau sa astepte pana in septembrie.

vineri, 20 iulie 2012

miercuri, 18 iulie 2012

Timpul nu mai are rabdare cu noi

Eu cred ca e limpede ca nu poti sa pui avalansa de critici si amenintari,veniteparca, la foc automat, din partea UE, a presei internationale, a sefilor de stat din Europa, doar pe baza faptului ca Monica Macovei este europarlamentar si TB, un pilos care poate sa o sune pe Merkel ca are chef sa se victimizeze. Daca in urma cu doar 4-5 luni, USL spunea ca din cauza politicii internationale falimentare a lui TB, Romania este o tara izolata si nimeni nu se uita la noi, ca pentru UE nici macar nu existam, acum se pare ca lucrurile stau exact invers. TB are spioni peste tot, a cumparat, de-a valma, UE si prim ministri, a sedus-o pe Merkel si a pus-o sa inflameze opinia internationala, Der Spiegel si Faz, care nu sunt altceva decat niste gazete care mint cu nerusinare.  Deci acum dictatorul TB este sforar international, chiar daca in urma cu patru luni era un paria si un izolat. Desigur ca toti ne dam seama ca acestea sunt niste declaratii politice, care prind numai la naivi, neavand, nici primele, nici ultimele, o baza reala. Romania este o tara mica si saraca, aflata la marginea Europei, care incearca sa isi croiasca un drum european din anul 2007. In vremurile linistite, nu ni s-a acordat o prea mare importanta, pentru ca nu ne aflam printre jucatorii de prima marime. Eram vazuti ca aspiranti. Tratati, cel mult,  cu o indiferenta binevoitoare, exact pe masura importantei noastre in UE. Nu am fost niciodata izolati, dar nici nu am fost in prima linie. Ceva eminamente grav trebuie sa se fi intamplat in ultimele saptamani pentru ca Europa sa aiba o asemenea atitudine si sa transmita ingrijorari si poate chiar amenintari, pe toate caile posibile. Poate ca acum vom avea cu adevarat sansa sa aflam ce inseamna izolare. Ceva eminamente grav trebuie sa fi alarmat intr-atat incat sa devenim subiecte de prima pagina, motive de ingrijorare si trecuti, de la indiferenta binevoitoare la acel inmarmuritor "inacceptabil" pe care ni l-a transmis Merkel.
Si iata ca PSD riposteaza: face afise anti-Merkel, de parca acest lucru ar ajuta la ceva-click AICI
Mai degraba ar rezolva problema Severin, in cazul acestuia se reflecta cu adevarat stricaciunea din sanul societatii noastre politice.
Mie imi este foarte clar ca daca UE va pune in aplicare "pedepsele"pe care le vehiculeaza in ultima vreme, printre care reintroducerea vizelor pentru romani si retragerea finantarilor, marea majoritate vor da vina pe Merkel, Barroso, Rompuy&company. Care sunt, nu-i asa, mana in mana cu Basescu.
Din punctul meu de vedere, nici macar USL nu trebuie invinuit, cu tot cu liderii lor, Ponta, Antonescu si Voiculescu. De vina suntem noi, prin faptul ca acceptam asa ceva, ca nu stim sa reactionam imediat si curajos la asemenea deviatii. Stiu, suntem un popor obosit si asteptam sa ne salveze altii.

marți, 17 iulie 2012

In fata unui tsunami

Nu trebuie sa uitam niciodata: noi am vrut in UE, noi am zis ca respectam legile lor europene. Nimeni nu ne-a obligat, noi singuri ne-am cerut, cu lacrimi in ochi, in ceea ce se numeste lumea civilizata, vechea Europa. Cu bune si cu rele. Cu bunele si cu relele lor. Deutche Welle (click AICI pentru articolul zilei), nu face decat sa ne reaminteasca unde suntem in acest moment. In fata unui tsunami.
Aceasta nu este deloc si dorinta mea: "s-ar putea crea o nouă Uniune, din care ţări ca România să nu mai facă parte".
Da, sunt de acord, Germania/UE ne imping in acest moment sa indeplinim niste porunci, 11 este numarul lor, care ne stau in gat.. La fel cum i-au impins pe greci sa voteze pana cand a iesit un partid care sa continue reformele de austeritate. Ceea e inseamna ca ne mai acorda un timp de gratie. Dar in acelasi timp, cumpara timp si pentru ei, ca sa se poata dumiri ce metode trebuie aplicate pentru a-si apara teritoriul. De state problema, cum suntem noi.

duminică, 15 iulie 2012

Ce inseamna Ion Iliescu pentru voi?

O singura intrebare, doua, sau chiar trei, dar acelasi subiect : de ce Iliescu a putut chema minerii la Bucuresti si nimeni nu l-a tras la raspundere? De ce au murit atunci oameni nevinovati, iar in acest moment nimeni nu il mai intreaba pe Ion Iliescu, pentru ca nu mai e de  bonton, evident, sa rascolesti crimele trecutului, cum a fost acest lucru posibil. Nu vorbesc de condamnare, ci de un raspusn clar. Cred ca e de datoria USL-ului, cel mai cinstit guven si cel mai cinstit premier sa clarifice acest aspect, pentru ca in continuare, Ion Iliescu el insusi, saracul si cinstitul, e presedintele de onoare al PSD-ului. Presedinte de ONOARE.

vineri, 13 iulie 2012

Tineti-va bine de scaun, vin lupii!

Pentru mine personal,  azi, vineri, 13 iulie a fost o zi buna. O zi fericita. Nu am ce sa ii reprosez, in ciuda superstitiei.
 Pe de alta parte, a fost o zi in care am simtit ca mi se face frica. Fie ca esti simpatizant PSD, fie ca esti simpatizant PDL, fie ca esti neutru si scarbit de toata casa politica, nu ai cum sa iti dai seama ca lupta se inteteste, Vin lupii, vin lupii, acesta este titlul unui articol scris de un analist politic cu cateva zile inainte de declansarea acestui Jihad(am scris initial scandal, dar acest cuvant are un aer mult prea monden).
Deci ce vreau sa spun: fie ca esti simpatizant USL(Psd), fie ca esti simpatizant Pdl, fie ca esti atat de carbit ca nu te mai astepti la nimic bun, leul scade, UE se revolta si poate gasi parghii sa ne suspende/anihileze, pentru ca jucam jocuri mult prea periculoase. Nu are prea mult timp de noi si de problemele noastre. Mai degraba apasa butonul "eject". In cazul nostru, al romanilor, "eject" nu inseamna, cum spune presedintele interimar Crin, "neamestecul in trebuile interne", ci inseamna, scurt pe doi, recaderea in mrejele inselatoare ale sovieticilor. Noi nu am fost independenti niciodata.
Venit acasa, dupa ce la Bruxelles si-a luat niste bate zdravene in cap, Victor Viorel Ponta parea ca va tine cont de lectia invatata. Va rog sa tineti cont ca la Bruxelles s-a cerut singur, sarind peste Basescu. S-a vazut in prim plan, a fost in prim plan si nu s-a descurcat deloc. Nu a fost sa fie, misiunea l-a depasit. Deci eu l-am vazut venind acasa dupa ce a promis niste lucruri acolo. Aici, parca a fost instruit de altcineva si a dat inapoi.
Ca el face greseli si ca dpdv UE, la cei 40 de ani se pare ca are cariera incheiata, mie putin imi pasa.
Inteleg ca se rediscuta vizele, fondurile UE, acordul cu FMI(care inseamna banii de salarii si pensii). De aceste lucruri imi pasa, deoarece Ponta le-a incendiat.
Pana cand Europa nu va pronunta "treceti la coada la vize", majoritatea romanilor nu vor intelege in ce tabara se afla.

miercuri, 11 iulie 2012

Recensamantul pe care eu nu l-am vazut

A fost organizat atat de aiurea, incat pe strada mea nu a calcat nimeni. Absolut nimeni de la recensamant nu a fost nici macar zarit. E vorba de o strada intreaga, da? Nici in blocul parintilor mei nu a ajuns nimeni. Si stiu si multi prieteni in aceeasi situatie.
Asadar, despre ce date e vorba?
Ce date de la acest recensamant fantoma se vor folosi la referendumul de la sfarsitul lunii?

marți, 10 iulie 2012

Romani versus Romani

Am cunoscut multi romani plecati la munca in strainatate. Le-am ascultat povestile si am plecat urechea si sufletul la suferintele si umilintele indurate de ei pe meleaguri straine. In mare parte, au plecat din tara ca sa asigure un viitor mai lin si mai frumos copiilor si o batranete linistita parintilor sau bunicilor. Sunt o generatie sacrificata. Au plecat alungati de saracie. Nu am auzit unul care sa imi fi spus ca nu trimite bani in tara. Bani, pachete... unii chiar reconstruiesc casa batraneasca. Sunt romani in tari straine. De ce nu ar avea dreptul sa voteze? De ce sa radem de ei si sa ii umilim a mia oara? Pentru ca sunt principala noastra infuzie de capital?
In schimb, ce bine ca pot vota cu spor manelistii, evazionistii, penalii, cocalarii, hotii de buzunare, maradonistii, pazitorii de parcari  din Centrul Vechi, cersetorii-informatori si alte specimene care nu numai ca nu au platit taxe vreodata in viata lor, dar ne mai cer si noua taxe de protectie.

luni, 9 iulie 2012

Marea dragoste si vara vrajbei noastre

Daciana Sarbu, sotia lui Victor Ponta apare pe coperta din iulie a revistei Tango. In interiorul acestei reviste, gasiti un interviu luat de Alice Nastase. Eu o cunosc si pe Alice Nastase si o cunosc si pe Daciana Sarbu(de pe vremea cand nu era maritata cu Victor Ponta).
Din ce scrie Alice, dupa ce a aparut revista Tango cu Daciana pe coperta, a primit nenumarate reprosuri  de la cititoare si de la prietene, toate avand in prim plan aceeasi idee: ca ea, ca redactor sef, se da bine cu Noua Putere. Ca este o oportunista carevasazica. Reprosurile insa i-au picat destul de prost lui Alice, pentru ca pe pagina de facebook a scris un text in care a explicat negru pe alb: ca nu tine nici cu Psd, nici cu Pdl-click AICI . Ca parerea ei este ca Traian Basescu nu ar trebui suspendat. Ca frumoasa coperta cu Daciana a fost realizata in urma cu doua luni(asa se lucreaza la revistele glossy), cand lucrurile stateau cu totul si cu totul altfel. Ca nu vede de ce coperta cu frumoasa Daciana nu poate sa apara daca convingerea ei de ziarist este ca suspendarea lui Basescu nu isi avea rostul in acest moment, si ca noua putere instaurata face multe greseli de la inceput si irita intreaga Uniune Europeana si America.
Apoi a fost hulita de doua parti, una mai extremista ca alta. Intai, ca e o pesedista oportunista si ia interviuri sotiei primului ministru. Apoi, dupa ce ea a explicat ca lucrurile nu stau asa, anti-basestii i-au sarit si mai violent la beregata,  sustinand ca Alice nu mai merita citita ca il sustine pe Basescu. A pierdut multe cititoare fidele si de-o parte si de cealalta. Fete care au adorat-o citindu-i tuluratoarele povesti din Marea Dragoste, fete care s-au identificat pana la lacrimi cu suferintele inimii ei pline de iubire si suferinta, au plecat de pe paginile ei fiindca nu a fost indeajuns de vehementa nici cu Daciana, nici cu Traian Basescu.
Eu nu cred ca aceste lucruri ar trebui sa ne desparta atat de violent. De fapt as vrea sa nu ne mai lasam invrajbiti atat de usor, cu instrumente atat de primare. Ambele tabere au lucruri putrede, in fiecare dintre ele regasim puncte inselatoare si nisipuri miscatoare.

vineri, 6 iulie 2012

De ce sunt afectata?

Iata mai jos cateva chestii pe care le vad in acest moment si pentru care eu nu sunt de acord cu suspendarea presedintelui(desi cred ca acest lucru se va inampla):

1-cursul leului o va lua razna, iar preturile vor creste. Alarmanta situatie si pentru cei care au credite in euro. Cursul va fi afectat pe termen lung, vor fi diferente consistente de la o zi la alta.

2-la finalul lunii va trebui organizat un referendum. Acest referendum ne va costa, conform calculelor primului referendum(tot cu Basescu), 18 milioane de euro. Bani pe care Guvernul ni-i ia noua, din taxe. 18 milioane de euro, da? Ca sa fie reconfirmat Basescu sau sa fie inscaunat Crin Antonescu. Mi se pare revoltator.

3-a treia parte neagra in toata aceasta poveste cu suspendarea este legata de UE. Nu mai avem sanse sa intram curand in Schengen. Eu speram sa intram tot mai mult in miezul Europei, insa vom ramane tot la margine. Raportul pe justitie nu are cum sa ne fie favorabil, deoarece multe state si-au aratat ingrijoararea si s-au declarat  impotriva manevrelor efectuate de PSD impotriva statului de drept. Stiu ca multi romani nu vor suferi din punct de vedere Schengen, dar in momentul in care Bulgaria va obtine ok-ul, vom izbucni intr-o frustrare de zile mari, pentru ca noi intotdeauna ne-am crezut deasupra lor. Aceea va fi tragedia. Noi nu ne comparam cu Polonia sau cu Austria, noi ne comparam cu Bulgaria, eterna noastra colega de banca.
Tot aici vor intra o serie de delimitari dureroase venite dinspre UE, care ne va taxa la sange: retragerea de fonduri europene, retragerea invitatiei de a sta la masa Consiliului, poate ni se va restrange dreptul de munca pe anumite piete, poate instaurarea vizelor. Nu cred ca vom iesi de UE, dar vom sta in coltul acesta de Europa cu toate drepturile ciuntite drastic. Nimeni nu ne va salva, ca pe greci, de la un colaps, deoarece noi avem leu si este mult mai simplu sa devalorizezi moneda nationala. Nimeni nu va fi ingaduitor cu noi, Uniunea are prea multe probleme cu ea insasi, iar noi vom fi dati la o parte. Firesc, sprijinul va veni  dinspre Rusia. Investitiile vor fi tot mai putine, inflatia va creste. Ratingul de tara va scadea. Toate acestea adunate vor duce la un dezastru economic. Criza Romaniei, cea mai dureroasa parte a ei va incepe cand Basescu va pierde la referendum.
Personal, cred ca varianta propusa de el, demisie+revizuirea Constitutiei, ne-ar fi salvat de multe probleme.

Aceste sunt lucrurile pe care le constientizez eu, in acest moment. Pesemne ca in timp ma voi putea gandi si la alte aspecte.
Nu cred ca in acest moment miscarea Restart Romania va avea efectele pentru care a fost creata. Dar as fi fericita sa ma insel.
Insa problème mari cu UE vom avea si in cazul in care presedinte va ramane Traian Basescu, cat si in cazul in care il vom avea interimar pe Crin Antonescu. Deficientele sistemul democratic al Romaniei sunt cele care vor fi dicutate cu gravitate, nu persoana unui Traian sau a unui Crin.

joi, 5 iulie 2012

Eu cu cine votez?

Nu avem variante prea multe nici de data aceasta:

1-din nou cu Traian Basescu
2-cu Crin Antonescu
3-cu Dan Diaconescu
4-cu Adrian Nastase
5-nu votez, fac alte chestii:)

Deci tu cu cine votezi?

marți, 3 iulie 2012

Capul lui Basescu vrem!

Eu cred ca Traian Basescu ar trebui sa fie suspendat cat mai repede. Odata avalansa pornita si PSD pe culmile puterii, cred ca e imperios necesar ca executia pesedintelui sa se faca de urgenta. Sa curga sange, zic. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Nu pentru ca il sustin pe Crin Antonescu sau ca sper ca PSD are cel mai cinstit guvern din istoria Romaniei. Nu pentru ca sper ca socialistii sa devina oameni de isprava peste noapte. Eu chiar am asteptari sumbre din partea lor. Din ce in ce mai sumbre, pe zi ce trece, e adevarat.
Dar odata ce va disparea sloganul "Basescu e de vina", sper ca tot mai multi oameni de bine, gen revoltatii din iarna din Piata, sa realizeze ca nu el este/era problema. Si anti-USL sa devina mult mai puternic decat a fost anti-Basescu vreodata. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, zic!
Sper ca maine sa avem un alt presedinte. Crin Antonescu pare la o zi-doua distanta de tronul mult ravnit al Cotrocenilor. Cat despre frustratii de pe bloguri, Facebook, intelectuali mari sau mici, despre reactiile presei internationale, sper sa auzim la toamna.  Cu forta. Sau, daca acest lucru nu e posibil, peste patru ani. Sau opt. Cand iar se va vota schimbarea schimbarii. Ca sa ne intoarcem exact unde suntem acum, in acest moment. Adica la marginea Europei, mereu si mereu, sa o luam de la capat. Cu harnicia prostului, cum ar spune Andrei Plesu.

Later edit: da, da, acum as intreba-o pe doamna Alina Mungiu Pippidi ce mai face...